Ford Puma Titanium 1.0 EcoBoost mHEV – A gépészet

A Fiesta alapokra épített új Puma hozza a Fordtól elvártakat. Ezért talán a legélvezetesebben vezethető modell, a belépő szintű szabadidő-autók között.
Ford Puma teszt

Alapozásnak ott a külső, ami egy kicsinyített Porsche Macanra hasonlít. A motorháztetőbe logó fényszórók remek irányadók, mert a lámpa széleitől számítva kb. negyven centire található az autó eleje.

Szóval jó parkolási segéd a lámpa. Benne a ma már megszokott LED-es menetfény, ami karakteresebbé teszi a formát.

Az új Puma a Fiesta padlólemezére épül, de annál 146 milliméterrel hosszabb, szélességben 71 mm az eltérés. A jól felszerelt tesztautó 1280 kilót nyomott a mérlegen. Az újdonság gyártása Krajovában történik (Románia), ezért látni gyakran autószállító vonatokon a Pumákat.

Az érdekessége a szabadidő-autós műfajnak, hogy nem könnyű benne maradandót alkotni. Ha átlagos az elvégzett munka, akkor olyan típusok gördülnek le a szalagról, mint az első generációs Renault Koleos, ami egy karakter nélküli, teljesen átlagos, szürke suv. Ha ki akar tűnni valaki a húsz fő fölötti kompakt suv mezőnyből, akkor annak apait-anyait bele kell adnia a munkába.

A Ford műszaki téren maradt az elveinél, és a 10,5 méteres körön forduló Puma alá remek futóműveket varázsolt. Hi-tech műszaki megoldásokat persze nem kell keresni az autón. A lényeg, hogy kanyarokban elég agilis, jól vezethető, a csillapítás a defekttűrő abroncsok erős oldalfalának köszönhetően kicsit feszes. Egyedül akkor lesz zavaró a keménység, ha az úton kereszt-borda található. Ezen keresztül haladva jól hallatszik a felütésnek a hangja és ezt már nehezebben, zavaróan rugózza ki a futómű. Ennek az esetnek a kivételével teljesen rendben van a rugózás, rá lehet mondani a Puma vezetésére, hogy benne van a bugi, ami nem jellemző erre a műfajra.

A jól kapcsolható váltó mögötti gombbal lehet lépkedni a menetprogramok között, amiből ötféle található a fedélzeten.

Csúszós útviszonyokra és a ”terepjárásra” külön módot alkottak.

Óriási eltérések nem észlelhetők a programok között, Sport állásban piros a vezető előtt lévő 12,3 colos műszerfal, ekkor a motor jobban veszi a fordulatot, a turbó nagyobb nyomáson működik és az önindító-generátor egység is rásegít. Ezt az állást előzéseknél érdemes használni vagy ha kanyargós úton ”sportolni” akar a sofőr.

A géptető alatt a számtalan Fordban használt és sok díjat nyert ezres EcoBoost található. A motor hangja nagyon érdekes, mert városban, alacsony tempónál jobban kihúzatva jól hallatszik a három hengeresnek a jellegzetes hangja. Ez a zavaró hang, nagyobb tempónál történő gyorsításkor már szerencsére eltűnik.

A fogyasztás hozza a kis turbó motorokra jellemzőket, városban el lehet vele érni a 8,7 litert is. A városból kiszabadulva 5,5 liter volt a legjobb érték, autóutas sebességnél, átlagos előzgetésekkel ez ”felszaladt” 6,2-re.

Zárásként fontos megjegyzés: egy ”kazal” vezetés-segédet kapott autó, megspékelve a Fordnál majdhogy nem alapnak számító automata parkolással.

Benedek Attila

Ford Puma Titanium 1.0 EcoBoost mHEV 6M

Hossz/szél./mag.: 4186/1750/1547 mm

Motor: 999 cm3, 125 LE/6000, 170 Nm/1400-4500

Gyorsulás (0-100 km/h): 9,8 s

Ár: 6 935 000 Ft (Alapár: 5 590 000 Ft)

Tesztautó: Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft.

Fotó: Ford, a szerző

Kapcsolódó cikkek

Egy hibákkal teli hódító: leteszteltük a Fiat Cinquecentót

Egy hibákkal teli hódító: leteszteltük a Fiat Cinquecentót

A Fiat 500-as sokak szívügye, még akkor is, ha a technológiája nem állta ki az idő próbáját.

Áram nélkül csak egy szomjas svéd: leteszteltük a Volvo XC40-et

Áram nélkül csak egy szomjas svéd: leteszteltük a Volvo XC40-et

A svédek legkisebb SUV-ja túlmotorizált, de legalább 50 kilométerig elektromos.