Egy belevaló SUV: leteszteltük a Mercedes GLB 220d 4Matic-ot

Nem kell a SUV-ok nagy barátjának lenni, hogy megkedveljük a Mercedes GLB-t. A kategória többi modelljével szemben ugyanis egy percig sem próbálkozik sikkesnek vagy sportosnak tűnni.
Egy belevaló SUV: leteszteltük a Mercedes GLB 220d 4Matic-ot

Még szerencse, hiszen a praktikus dobozforma garantálja a hasznosságot is. A nagy ablakfelületek és az alacsony ablakszegélyek már-már régimódian sok fényt és levegőt engednek be az autóba - így utasként nem csupán homályos sejtésünk van róla, a jármű hol kezdődik és hol ér véget.

Majdnem olyan praktikus, mint egy kisteher, SUV-nak pedig elég takarékos

A GLB nem egy kompaktautó: 4,63 méteres hosszával kevés köze van a kompakt kategóriához. Ráadásul hét fő is elfér benne, igaz, életkoruktól és rugalmasságuktól függ, hogy mennyire kényelmesen. A második sor előrebillentésével széles ülésfelületeket kapunk, az ajtó kivágása ugyanakkor igen szűkösnek hat. A hatos és hetes ülést ezért csak kúszó mozgással tudjuk elfoglalni.

Ezen túl azonban elég hely jut a csomagoknak és a sportszereknek is. 500 liter passzol a csomagtartóba, ha az üléseket lehajtjuk - ami egy kissé körülményes lehet, mivel ehhez a második sor háttámláit meredeken meg kell dönteni. Ez csak az oldalsó ajtókon keresztül lehetséges, a csomagtartó felől nem. Ilyen módon variálhatjuk a rakodóteret is: a második sor eltolható. A párok 1680 literes csomagtérrel gazdálkodhatnak, ha ötüléses GLB-t választanak, akkor pedig akár 1800 literrel is.

Elől nem ülünk ugyan olyan luxusszintű kényelemben, mint a magasabb osztályba tartozó Mercedes GLC-ben, de az interiőr mindenképpen mutatós: fa, műbőr- és alumíniumtartozékok veszik körül a széles képernyős display-t. Ehhez társul a Mercedes esetében már megszokott asszisztencia és egy modern infotainment-rendszer is.

Tesztautónkban 2 literes, 190 lóerős dízelmotor dolgozik. Ez nagyobb teljesítmény, mint amire feltétlenül szükségünk lenne. Az összkerékhajtásról akár le is tudnánk mondani: a GLB úgy könnyebb lenne, kevesebbet is fogyasztana. A kijelzőn 5,2 liter körül mozogtak az értékek, rövidebb szakaszokon és városi forgalomban a fogyasztásunk 5,8 körül alakult.

A GLB-vel töltött két hetünk során végig fennmaradt a kényelem és otthonosság érzete. Ez az autó majdnem olyan praktikus, mint egy kisteher, SUV-nak pedig elég takarékos. Egy kombi kevesebbet bír, de nem is találnánk belőle hétüléses változatot. Ugyanakkor kevesebbe is kerül: a 220d 4Matic legalább 15 milló 800 ezer forint, az alaposan felszerelt tesztautónk értéke közel 24 és félmillió. A GLB tehát akkor veszít szimpátiapontokat, amikor kénytelenek vagyunk a pénztárcánkba nyúlni.

Autogramm

Vezetési élmény

Enyhén kileng, de összességében kényelmes

Teljesítmény

2 literes, négyhengeres turbódízel

190 lóerő (140 kW)

Max sebesség 217 km/óra

0-100 km/h: 7,6 s

Fogyasztás

5,1-5,4 liter (normál), 5,2 liter (a teszt során)

Ár

15 millió 800 ezer forinttól

A tesztautó értéke 24 és félmillió

Kapcsolódó cikkek

Leteszteltük a Jeep Compass Trailhawk-ot

Kompromisszum a terepjáró és a városi suhanás közt: leteszteltük a Jeep Compass Trailhawk-ot

Mutatós és robosztus az új Jeep, de offroadernek talán nem a legjobb választás.

Nem lesz közönségkedvenc: leteszteljük a Mazda 3-at

Hiába álomszép a Mazda 3, jó eséllyel nem fogunk beleszeretni

A japán autó belülről már nem ilyen imponáló, de van, ami flottul működik.